Skąd pochodzi Baklava? Historia Baklavy.

Skąd pochodzi Baklava? Historia Baklavy.

Skąd pochodzi Baklava? Historia Baklavy.

Historia baklavy jest równie złożona i bogata jak jej warstwy ciasta i orzechów. Baklava to popularny deser na Bliskim Wschodzie, w Turcji, na Bałkanach i w krajach Kaukazu, a jej korzenie sięgają głęboko w historię kulinarną tych regionów. Początki Dokładne pochodzenie baklavy jest trudne do ustalenia, ale wielu historyków uważa, że jej wczesne wersje mogły pochodzić ze starożytnej Mezopotamii. Tamtejsze kultury, takie jak Asyryjczycy, już w VIII wieku p.n.e. przygotowywały wczesne formy ciasta, które składał... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Taste and Cook

Autor

Taste and CookTaste and Cook

Ideą Taste and Cook jest smak, a dokładnie jego odkrywanie oraz pokazywanie, że podróże kulinarne mogą odbywać się każdego dnia.
Poznawanie nowych smaków budzi w nas ciekawość świata, chcemy podróżować, aby oglądać, odkrywać i kosztować. Taka podróż może odbyć się zarówno na drugi kontynent, jak i dwa kilometry dalej do pobliskiej restauracji serwującej nieznane nam dotąd smaki, które nas zainspirują. Następnie podróż przenosimy do naszej kuchni, doskonaląc i dopasowując dania pod nasz, ciągle rozwijający się smak.

Taste and Cook powstało właśnie z myślą o inspirowaniu – zarówno poprzez pokazywanie miejsc wartych odwiedzenia i wypróbowania, jak i przepisów wartych przygotowania.

Spróbuj, zainspiruj się, eksperymentuj.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, chleb

Inne przepisy z Taste and Cook

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.