Czym jest ciasto filo? Przepis oraz historia

Czym jest ciasto filo? Przepis oraz historia

Czym jest ciasto filo? Przepis oraz historia

Ciasto filo, znane również jako phyllo, jest jednym z najbardziej wszechstronnych i popularnych ciast używanych w kuchniach na całym świecie, szczególnie na Bliskim Wschodzie, w Grecji i Turcji. To ultra cienkie, niemal przezroczyste ciasto, które po upieczeniu staje się kruche i delikatnie chrupiące, jest nieodzownym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, takich jak baklava czy spanakopita. W tym artykule przyjrzymy się historii i metodzie przygotowania ciasta filo, a także zaprezentujemy przepis na jego wyk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Taste and Cook

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

Taste and CookTaste and Cook

Ideą Taste and Cook jest smak, a dokładnie jego odkrywanie oraz pokazywanie, że podróże kulinarne mogą odbywać się każdego dnia.
Poznawanie nowych smaków budzi w nas ciekawość świata, chcemy podróżować, aby oglądać, odkrywać i kosztować. Taka podróż może odbyć się zarówno na drugi kontynent, jak i dwa kilometry dalej do pobliskiej restauracji serwującej nieznane nam dotąd smaki, które nas zainspirują. Następnie podróż przenosimy do naszej kuchni, doskonaląc i dopasowując dania pod nasz, ciągle rozwijający się smak.

Taste and Cook powstało właśnie z myślą o inspirowaniu – zarówno poprzez pokazywanie miejsc wartych odwiedzenia i wypróbowania, jak i przepisów wartych przygotowania.

Spróbuj, zainspiruj się, eksperymentuj.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto

Inne przepisy z Taste and Cook

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.