wołowina - 6184 przepisów (strona:7/413)

Wołowina po burgundzku 105

Wołowina po burgundzku to klasyczne danie kuchni francuskiej. Wywodzi się z Burgundii, francuskiego regionu słynącego z wołowiny i wina. Tajemnica znakomitego smaku tej potrawy tkwi w jej prostocie i jakości użytych składników. Wołowina w gęstym, aromatycznym winnym sosie dobrze komponuje się z ziemniakami, kluskami, kaszą. Francuzi pewnie podaliby ją z pajdą świeżego chleba lub bagietki. W każdej opcji smakuje wybornie(...)więc pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!   Składniki: 1,5 kg wołowiny (u mnie gicz wołowa, 4 grube plastry) 0,5 l wytrawnego czerwonego wina 0,5 l bulionu wołowego 2 marchewki 1 cebula 1/2 główki czosnku 1 liść laurowy 150 g wędzonego boczku 200 g małych pieczarek 1 łyżka oleju 50 g masła (1/4 kostki) 2 łyżki koncentratu

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krupnik na wołowinie 62

Zupa krupnik na wołowinie , rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup. Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym .. Krupnik(...)postacia jest smaczny! Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na najlepszy krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) : Zupa krupnik na wołowinie, Składniki: 1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny (kawałek selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina w sosie śliwkowym 53

tylko w ciastach ale także jako składnik wielu dań mięsnych. Ja śliwkami nadziewam szynkę, robię z nich sos do polędwicy i faszeruję karkówkę. W daniu poniżej połączyłam śliwki z wołowiną , dodałam także ketchup i sos pomidorowy, które wraz ze śliwkami utworzyły pyszny sos. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Wołowina w sosie śliwkowym Składniki(...)wołowinę w sosie śliwkowym. 100 ml ketchupu 40 dkg mięsa mielonego wołowego 20 dkg śliwek 15 dkg cebuli 100 ml wody 25 dkg kukurydzy w puszce 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Jak zrobić wołowinę w sosie śliwkowym. Na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty

MeCooks
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 262

Szarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki , policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków(...)adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu, jak i u tych na redukcji, gdzie jest go już dużo mniej na talerzu po to by spalać zapasy z tkanki tłuszczowej. Wołowina szarpana z wolnowaru doskonale sprawdzi się jako wypełnienie keto bułek czy dodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek , makaronu konjac czy po prostu surowych

Ola la LCHF
Czas smażenia steków 115

Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu należy je smażyć… Poniżej znajdziecie orientacyjne czasy ile należy smażyć stek o grubości ok. 1,5 cm. Pamiętajcie jednak aby kupić dobre jakościowo mięso, bo będzie miało to ogromne znacznie. Czas smażenia steków(...)smażenia 1 min 30 sek z każdej strony medium well – mięso dobrze wysmażone czas smażenia: 2 minuty z każdej strony mocno wysmażone czas smażenia: 3 minuty W przypadku wołowiny unikałbym ostatniej opcji, bowiem jeśli przeciągniemy mięso stanie się ono bardzo twarde i bardzo „gumowate”. Osobiście polecamy opcję medium rare, albo medium. Smacznego! Artykuł Czas smażenia steków pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina w sosie winno chlebowym 102

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)rzepakowy  pieprz czerwony natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam

wesoła kuchnia
Ameryka od Kuchni 91

zasadzie kojarzenia podobieństw smaków, intensywności oraz aromatów lub jako ich przeciwieństwa. To wszystko znajdziemy w kalifornijskich winach oraz w potrawach przygotowanych z wykorzystaniem sztandarowych amerykańskich produktów spożywczych takich jak: wołowina, łosoś z Alaski czy słodkie ziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze(...)kompozycją sałat z sosem miodowo musztardowym. Douglas Hill Cabernet Sauvignon z wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Drugie warsztaty „ Wino & ryby” . To doskonały łosoś z Alaski w trzech odsłonach oraz klasa win ze szczepu Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Jak wiadomo łososie kochają Alaskę. Dla nich ten najbardziej wysunięty na północ stan USA jest prawdziwym eldorado. Oddzielony

królestwo garów
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 91

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się(...)okresie, w kuchni dworskiej do rosołu często dodawano też sok z limonki, przyprawy korzenne m.in. cynamon i kwiat muszkatołowca oraz duże ilości pieprzu. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny nawiązuje do tamtej tradycji kulinarnej, ma bogaty smak, piękny głęboki kolor i doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Choć warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim i kurczakiem Zagrodowym miały miejsce ponad

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Duszona wołowina 112

Duszona wołowina smakuje wspaniale i warto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty(...)rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę, musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut. Ilość porcji: 5 Czas

Kuchcik gotuje
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 177

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 206

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Wołowina Hoisin 86

takim wypadku jesteśmy zdani na internety, bary orientalne i samozwańczych ekspertów od wszystkiego. Jeżdżenie po świecie też nie zawsze daje efekty, ale o tym kiedy indziej. Naszło mnie na wołowinę hoisin. Hoisin to taki sos, który jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie(...)domu trwa szybko i na drugi dzień możemy tworzyć. Najpierw chciałam zrobić kurczaka w sosie hoisin, ale zostałam wyśmiana, że kurczaki to wszyscy i mam się opanować i zrobić wołowinę. Khan kazał kupić dobry kawał na pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany

ladykitchen
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 153

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)   Składniki(...)wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej) ok. 130 ml rumu opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów Wykonanie: Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę

Pociąg Do Kuchni
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 137

spędzić "przy garnkach". Zapomnieliśmy co to znaczy długie, powolne gotowanie czy pieczenie, które potrafi w smaczny sposób pokazać nam piękno dania, uwydatnić zalety i charakterystyczne, mocne jego strony. Dobra wołowina potrzebuje czasu, potrzebuje miłości i cierpliwości. Dużo cierpliwości. Tym daniem robię ukłon w stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast(...)food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie. Wiele przepisów przestudiowałam wcześniej zanim zdecydowałam się wrzucić kostkę i uznałam, że decyzja jest trafiona. Strzał w dziesiątkę! Czekolada nie dominuje, nadaje

Mango Papaja
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 95

niej dwie szynki wołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie.  Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej(...)nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego aromatu, koloru i konsystencji. Oczywiste

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania