Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia


Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym mega smaczne i efektowne. Mocno czekoladowe, idealne dla miłośników czekolady. Polecam!

*użyłam foremki ma wymiary 21 x 21 cm

 

 

Składniki:

ok 450g herbatników

50g gorzkiej czekolady do dekoracji

  • Krem czekoladowy:

2 budynie czekoladowe (po 40g)

750 ml mleka

50g gorzkiej czekolady

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

3/4 szklanki cukru

1 jajko

120g masła

  • Polewa czekoladowa:

100ml śmietanki kremówki

100g gorzkiej czekolady

 

 

*** Do garnuszka wlewamy 650 ml mleka, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczalną. Całość zagotowujemy ***

*** Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z jajkiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), zmniejszamy moc palnika do minimum i mieszamy, do momentu, aż budyń zgęstnieje ***

*** Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm) ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/4 ciepłego kremu budyniowego ***

*** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników, znowu krem. Finalnie ma być 5 warstw herbatników i 4 warstwy kremu budyniowego (na wierzchu herbatniki) ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy się zagotuje zdejmujemy ją z palnika i przekładamy połamaną na kawałki czekoladę ***

*** Po chwili mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy czekoladowej ***

*** Polewamy ciasto i wyrównujemy ***

*** Gdy polewa wystygnie posypujemy ciasto startą na tarce czekoladą ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE